Del dette:
For mange, der er på udkig efter et par nye hovedtelefoner eller øretelefoner, kan begrebet “støjdæmpning” give grund til at stille spørgsmål, da konceptet stadig er nyt for nogle. Det er også nemt at forveksle begrebet med lignende sprogbrug i reklamer og produktspecifikationer for hovedtelefoner såsom “støjblokering” og “støjmaskering”. Støjdæmpning er imidlertid noget helt andet.
En måde at afmystificere betydningen på er ved at se på fordelene og ulemperne ved hovedtelefoner med støjdæmpning, og hvad teknologien kan gøre for dig. Her er de vigtigste fordele og ulemper, du bør overveje, når du vælger de bedste hovedtelefoner og øretelefoner til dig selv.
“Dæmpning” er nøgleordet her, fordi der er en markant forskel på det, og hvad der sker i øretelefoner, som kun blokerer eller maskerer støjen, når de anbringes i øret. Støjdæmpning går meget længere ved at analysere lyden fra omgivelserne og derefter udsende modsatrettede frekvenser for at udligne al støjen. Resultatet er en forbløffende boble af stilhed, som kun din musik, din podcast eller dit lydbillede kan trænge igennem.
Støjdæmpning har fået mange dedikerede fans, og det er der god grund til.
For mange førstegangsbrugere af støjdæmpning kan effekten virke chokerende på den bedst mulige måde. Musikken lyder frisk og ny – selv velkendte favoritter – når den er fri for lyd fra omgivelserne, som blander sig. Faktisk kan det virke, som om musikerne står lige ved siden af dig og spiller.
Med et par almindelige hovedtelefoner kan du justere lydstyrken og equalizeren, så musikken overdøver lyden omkring dig – det kan være fra et tog, en kollega ved skrivebordet ved siden af dig eller vejarbejde udenfor din fordør. Boses støjdæmpning lader dig derimod hæve eller dæmpe mængden af udefrakommende lyde, på samme måde som en dæmning gør det med vand. Vores øretelefoner med støjdæmpning, såsom QuietComfort øretelefoner II, har stille- og Aware-tilstand: Den første dæmper al udefrakommende lyd, hvorimod den anden blot fjerner lydens rå kanter, men stadig lader nok slippe igennem til, at du kan høre. Med Bose Music-appen kan du finindstille støjdæmpningen yderligere til det niveau, som bedst passer til dig.
Aktiv støjdæmpning fungerer særligt godt ved onlinemøder og telefonopkald, hvilket gør dem til de bedste hovedtelefoner til arbejde. Funktionen dæmper postyret på dit kontor eller i hjemmet, så du kan fokusere på meningsfyldte samtaler. Samtidig forbedrer mikrofoner inden i Boses øretelefoner og hovedtelefoner med støjdæmpning lyden af din stemme ved at undertrykke interferens omkring dig, hvilket sørger for, at du bliver hørt højt og tydeligt i den anden ende.
Uden at blive distraheret af støj fra omgivelserne – noget, du måske først rigtig værdsætter, når det ikke længere er der – kan du få mere arbejde fra hånden, fordi du bedre kan fokusere. Faktisk kan du ganske enkelt slå støjdæmpning til og arbejde i total stilhed, hvis det er bedre end baggrundslydene. Denne mindskning af distraktioner kan omsættes til mere produktivitet på arbejdet, hvilket hjælper dig til at yde dit bedste.
Pendlere i offentlige transportmidler, fly eller til fods kan få bugt med dyttende biler, larmen fra toget, der kører på skinnerne, grædende børn og snorkende medpassagerer. Du vil heller ikke høre det lettelsens suk, du drager, da støjdæmpning skruer ned for alle omverdenens lyde og fylder dit hoved med en bølge af fred og ro.
Det eneste du kan gøre på et par almindelige hovedtelefoner for at modvirke støjende omgivelser, er at skrue op for lydstyrken, hvilket potentielt kan skade din hørelse og øge risikoen for, at du får tinnitus – en ringende eller vedvarende støj i et af ørerne eller dem begge – på længere sigt. Når de bruges fornuftigt, kan hovedtelefoner med støjdæmpning hjælpe dig med at forebygge høretab ved helt at fjerne behovet for at øge lydstyrken. Bose går endnu længere ved at inkludere fit kits, tilpasningssæt, som lader dig tilpasse øretelefonerne til dine ørers unikke form. Den indvendige CustomTune-teknologi justerer også lyden til dine unikke øregange, hvilket optimerer lydkvaliteten og mindsker behovet for en højere lydstyrke yderligere.
Støjdæmpning er måske ikke det rigtige til alle – eller til alle situationer. Her er nogle mulige ulemper ved at bruge støjdæmpning og en løsning på dem.
Den evne, støjdæmpning har til at fjerne lyd fra omgivelserne, kan også mindske din opmærksomhed på det omgivende miljø, hvilket kan være et problem, hvis du kører på cykel gennem trafikken eller i andre situationer, hvor lydsignaler har betydning for din sikkerhed. Derfor har QuietComfort hovedtelefoner og QC øretelefoner II justerbar støjdæmpning, som lader en tilpas mængde lyd fra omgivelserne slippe igennem, så du kan blive advaret om det modkørende tog.
Støjdæmpning bruger mere energi end almindelige hovedtelefoner til at give strøm til sin teknologi. Dette kan gøre et pænt indhug i dine hovedtelefoners batterireserver. Imidlertid behøver du takket være støjdæmpning ikke så meget lydstyrke, og på den måde kan du spare på batteriet. Et fuldt opladet par QC øretelefoner II har op til 6 timers batterilevetid samt 18 timer ekstra med oplader- og opbevaringsetuiet. Dette giver dig samlet 24 timers strøm, før det er nødvendigt at oplade igen.
Ikke al støjdæmpning er ens, og hvis den første oplevelse efterlod et dårligt indtryk, er grunden måske ikke selve støjdæmpningen, men en dårlig udførelse. Mange billigere versioner har heller ingen muligheder for justering, hvilket giver en oplevelse med alt eller intet. Som opfinder af støjdæmpningsteknologi fremstiller Bose ikke kun den version af teknologien, som har den højeste kvalitet, men giver dig også kontrol over, hvor meget du vil bruge den.
Det tager altid tid for ny teknologi at bide sig fast, og det gælder også for støjdæmpning. Ved at kende fordelene og ulemperne ved hovedtelefoner med støjdæmpning kan du på et tidligt tidspunkt få en idé om, hvad der er det rigtige til dig.